Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6/C5 2.5 V6 TDI BFC] czy w tym silniku tez jest odma ?

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
yourNIGHTMARE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6/C5 2.5 V6 TDI BFC] czy w tym silniku tez jest odma ?

Post autor: yourNIGHTMARE » 20 kwie 2009, 18:19

Witam
Moze to pytanie bardzo blache i wrecz zawstydzajace mnie jako uzytkownika, ale czy w silnikach serii BFC tez jest odma i tez sie zapycha tak jak w serii A. Przewalilem forum wszerz i wzdluz i doczytalem sie o odmach w silnikach serii A. Problem jest taki, ze od kilku dni widze niewielkie plamki oleju pod samochodem (z poltora miesiaca temu wymienilem olej i filtry). Po odkreceniu korka wlewu oleju poszedl spory dym z otworu i to samo kiedy wyjelem bagnet. Oczytalem sie sporo ostatnio na naszym forum o odmach i odrazu pomyslalem o tym samym problemie u mnie. Problem z tym, ze nie wiem czy w moim silniku tez odma wystepuje? Jezeli tak to czy ktos wie jak to fachowo nazywa sie po angielsku bo bede musial to tlumaczyc swojemu mechanikowi.
Z gory dzieki za pomoc i prosze o wyrozumialosc jesli moje pytanie jest oczywiste, a ja nie znam na nie odpowiedzi ;-)

yourNIGHTMARE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yourNIGHTMARE » 20 kwie 2009, 20:42

No to jedno z glowy i dzieki za odpowiedz. Co do wycieku to bedziemy szukac wspolnie z mechanikiem przyczyny w piatek. Pytanie teraz co do efektu dymienia z wlewu oleju. Czy to normalne? Dodam, ze olejem nie pluje. Tylko na dobrze rozgrzanym silniku jak odkrecilem korek od oleju to poszedl sporawy jasny dymek. Czy jest to powod do niepokoju?

yourNIGHTMARE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yourNIGHTMARE » 20 kwie 2009, 20:49

"Wanny" znaczy sie ? Bo nie bardzo rozumiem :-P

yourNIGHTMARE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yourNIGHTMARE » 20 kwie 2009, 21:00

No to wanne mam i wyglada to tak, ze jak wcisnelem sie pod autko to widac jak te oslony sa spocone i jedna czy dwie krople oleju wisza na nich. Rano jak wsiadam do autka to jest taka niewielka plamka oleju juz na parkingu moze 3 centymetrowa, ale jednak jest. Oslony sa mokre na w miejscu, gdzie sie lacza (pokrywaja). Choc dzis na parkingu pod praca nie widzialem, aby bylo mokro na ziemi. Pod domem autko stoi pod lekkim skosem nosem do przodu i moze ten olej skas splywac. Tak naprawde zlokalizowac to na parkingu nie majac auta na podnosniku jest trudno :-/

yourNIGHTMARE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yourNIGHTMARE » 20 kwie 2009, 21:12

No dobra sprawdze nieco pozniej bo teraz mam troche do zrobienia. Jak nie bedzie to filtr to chyba jutro podjade do mechanika bo jak sruba pusci to nie chce sobie wyobrazac co bedzie dalej :-?

yourNIGHTMARE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yourNIGHTMARE » 20 kwie 2009, 22:40

No i probowalem cos zrobic, ale za cholere nie moge sie tam dostac. Przyjdzie mi pojechac do mechaniora i podwindujemy auto, bedzie wszystko dostepne. Co do tej sruby to moze byc dobry trop, poniewaz jak rano jade do pracy to auto nie rozgrzewa sie za mocno bo jest dosc zimno, ale jak juz wracam z pracy to auto mam dobrze rozgrzane. Nie wiem tez czy czasami olej nie jest zly bo wlalem pelny syntetyk, a nie wiem co bylo wczesniej choc przy wymianie silnik byl plukany ta specjalna maszyna. No nic teraz to pozostaje gdybanie, a tu trzeba sprawdzic w warsztacie i wtedy konkretami sypne ;-)

yourNIGHTMARE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yourNIGHTMARE » 20 kwie 2009, 22:53

Nie nic z tych rzeczy, nic z chemicznych specyfikow nie byl uzyty. Ten mechanik ma taka maszyne do wypompowywania prawie calego oleju czy cos takiego. Dokladnie sie na tym nie znam wiem, ze napewno nie bylo to robione czyms w radzaju chemi tylko mechanicznie.
Co do wymiany oleju to zmienialem bo musialem czas inspekcji byl to raz, a po drugie kupilem auto i zawsze robie serwis po kupnie. Auto ma przejechane 160 tys km i przebieg jest zgodny z angielskimi przegladami wiec sadze, ze tyle ma (choc nie mozna powiedziec, ze ktos co roku nie cofal licznika, ale to malo mozliwe bo wymaga corocznego zabiegu zawsze przed przegladem). Olej wlalem syntetyczny bo sprawdzalismy powiedzmy metoda organoleptyczna stary to nie byl zbyt gesty wiec co najwyzej mogl byc polsyntetyk. No nic zobaczymy po wizycie u mechanika.

yourNIGHTMARE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yourNIGHTMARE » 21 kwie 2009, 20:13

Dokladnie, mozemy teraz sobie gdybac i domyslac sie co to moze byc, jak zdiagnozujemy usterke to powroce do tematu ;-)

[ Dodano: 2009-04-21, 20:07 ]
No wiec bylem wlasnie u mechanika. Podwindowalismy autko i odkrecilismy oslony. Powiem szczerze, ze dosc sporo bylo tego oleju na tych oslonach. Silnik pod spodem tez dosc mokry. Sprawdzilismy korek w misce olejowej i jest OK tam nie leci. Generalnie nie udalo sie zlokalizowac skad to leci. Jednak strasznie mokry byl alternator jak patrzylismy od spodu, a od gory mokra byla pokrywa od zaworow z lewej strony. Prawdopodobnie to jest problem wycieku. Uszczelka na tym elemencie (nie wiem czy dobrze nazwalem mowiac o pokrywie zaworow). Powycieralismy do sucha wszystko i wracam do niego w piatek. Zobaczymy czy to bedzie to czy moze cos innego. Mam nadzieje, ze nie bedzie to zbyt kosztowne bo kasy brakuje jak nigdy :-/ W piatek jeszcze odstawiam do niego zony autko na maly serwisik i portfelik sie przewietrzy :-P

przemek4net
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: przemek4net » 21 kwie 2009, 22:14

odma jest w tym aucie podobnie jak w duzym fiacie a co najwyzej nie ma filtru odmy. Walki zuzywaja sie w kazdym aucie podczas eksploatacji - w jednych mniej a w drugich bardziej
Wycieki silnika moga byc powiazane z zatkana odma (ogolnie rzecz biorac), odma potrafi byc niedrozna takze w silnikach i bez filtru / separatora
Brak mozliwosci odpowietrzenia wywalic moze uszczelnienia
Umyj silnik na myjni z podnosnikiem bo gdy zawalony jest silnik olejem moze byc ciezko wyczaic zrodlo
moze cieknac np
- z uszcze na wale
- z pokrywy zaworow
a) pod pokrywa
b) gumek uszczelniajacych w miejscu przenikania sie wtrysku z pokrywa zaworow (nie daj sie namowic na sciaganie pokryw by to uszczelnic.. da sie bez)
- nieszczelnosc w dolocie polaczona z turbina co karmi dolot olejem
- miska olejowa
- chlodniczka oleju
- moze to olej z ukladzu wspomagania
- skrzynia biegow
- inne

Umyj silnik, i na nastepny dzien znowu na podnosnik
Pozdrawiam,
Przemek
vw passat 2.5V6TDI TIP: seria->box->chip autoseby->chip wlasny

yourNIGHTMARE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yourNIGHTMARE » 11 maja 2009, 23:09

Wracamy do tematu nieszczelnosci silnika. Dzis odebralem autko od mechanika. Wyciek powstal na pokrywie zaworow pod uszczelka, jak i na gumkach uszczelniajacych wejscie wtryskow do pokrywy zaworow. Uszczelki zostaly wymienione na nowe, a gumki zostaly uszczelnione silikonem (za rada jednego z forumowiczow w jednym z pokrewnych tematow). Same uszczelki nie kosztowaly mnie zbyt duzo bo po 20 funtow sztuka, ale gumek samych do wymiany nie dostalem. Wymiana calej pokrywy to koszt 80 funtow za sztuke i dlatego postanowilismy uszczelnic silikonem. Dzis autko zostalo dobrze rozgrzane i zostawione bez wanny pod domem. Podlozylem pod autko wielki karton i rano zobaczymy czy cos sie saczy. Jutro tez wizyta sprawdzajaca u mechanika i mam nadzieje, ze wyciek oleju zostal usuniety ;-) Wielki uklon dla przemek4net, za podpowiedz o miejscach, gdzie szukac zrodla nieszczelnosci. Mam nadzieje, ze temat komus jeszcze posluzy :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja