Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

zmiana foteli

Wnętrze
Awatar użytkownika
The_Gie
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: The_Gie » 24 wrz 2013, 10:59

kot919, Dzięki ślicznie. Przy najbliższej okazaji (a słabo z czasem), postaram się wyciągnąć fotel i zajrzeć co tam się dzieje.
Opis bardzo czytelny i konkretny.
Spoglądając na twój opis pod "postami", wzbogacona o, mam pytanko, czy lepiej jest poszukać fotelki skórzanych wraz z pamięcią (są takie aukcje), czy dołożyć pamięć foteli i kupić tylko fotele?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 25 wrz 2013, 12:17

The_Gie pisze:... mam pytanko, czy lepiej jest poszukać fotelki skórzanych wraz z pamięcią (są takie aukcje), czy dołożyć pamięć foteli i kupić tylko fotele?
Wydaje mi się, że jedynym sensownym pomysłem jest kupić fotele z pełną elektryką z zainstalowanym modułem pamięci. Dlaczego tak uważam? Fotele z pamięciami i bez różnią się:
- silniczkami - te z pamięcią posiadają dodatkowo potencjometry dzięki którym moduł wie w jakim położeniu aktualnie znajduje się siedzenie
- wiązką elektryczną
- modułem sterowania
- modułem pamięci.
Jak widzisz elementów jest sporo, i myślę, że ich koszt jednostkowy przewyższy cenę kpl tapicerki.

Odnośnie montażu. Jak już sprawisz sobie fotele to możesz śmiało zamontować je w samochodzie - pasują P&P. Po podłączeniu wtyczek możesz się już cieszyć z fotela w pełni elektrycznego.
*Dodatkowo jeżeli sobie zapragniesz możesz dołożyć wiązkę, panel pamięci oraz oryginalny boczek drzwi i od tego momentu będziesz mieć możliwość programowania pozycji fotela.
**Całość możesz jeszcze wzbogacić o instalację lusterek z pamięciami - do tego potrzebujesz lusterek z pamięciami (bądź samych wkładów), sterownika pamięci lusterek, regulatora pozycji lusterek (jest inny do wersji z pamięciami) oraz oczywiście wiązki.
***Na koniec jeżeli to jeszcze za mało <dokuczacz> możesz dołożyć regulowaną kolumnę kierownicy - do tego potrzebujesz elektrycznej kolumny kierownicy, panelu regulacji kierownicy, modułu regulacji kierownicy i rzecz jasna wiązki.
****Możesz również dołożyć również pamięć fotela pasażera - tylko po co <okok>

P.S. Mnie się udało kupić na allegro komplet tapicerki (2xfotel z pełną elektryką i pamięcią ustawień fotela kierowcy oraz tylną dzieloną kanapą) za 400zł. Jako, że skóra nie była w najlepszej kondycji, przełożyłem ją ze swoich ori foteli :-)
Panel boczny drzwi (boczek) znalazłem za ok 100zł, a panel pamięci za 150zł. Wiązka kompletna) przyleciała z USA, za 50zł z przesyłką :]

Awatar użytkownika
The_Gie
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: The_Gie » 25 wrz 2013, 12:26

kot919, Zdecydowanie lepszą opcją będzie kupno foteli pełno elektrycznych z modułami itd. Dzięki za obszerny opis, rozwiał wszystkie moje wątpliwości. <piwo>

raggaman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radek
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: raggaman » 14 paź 2013, 10:04

Panowie problem. Moje Recaro mają nowe kostki z 3 kabelkami..auto mam przed liftem i mam kostkę z 2 kablami. Jak to przerobić ? Mam całą wiązkę , ale nie wiem z czym połączyć ten brązowy kabel ( masa ? ) ?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: kot919 » 17 paź 2013, 13:55

raggaman pisze:Panowie problem. Moje Recaro mają nowe kostki z 3 kabelkami..auto mam przed liftem i mam kostkę z 2 kablami. Jak to przerobić ? Mam całą wiązkę , ale nie wiem z czym połączyć ten brązowy kabel ( masa ? ) ?
Kolego napisz jakie masz złącza u siebie w samochodzie a jakie w fotelach z uwzględnieniem kolorów kabli bo ciężko coś poradzić.
Brązowy przewód z reguły jest przewodem GND.

Awatar użytkownika
pudzians47
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pudzians47 » 20 lis 2014, 11:17

odnowie troche temat
Chce wymienic fotele w swojej audi (przedlift) na siedzenia recaro i muszę wiedzieć czy wszystko będzie działać czy muszę coś dokupić? Na aukcjach allegro i naszego kolegi z forum znalazłem recaro w pełnej elektryce a ja mam niepełną więc czy będzie wszysko grało czy raczej bęę musiał kombinować?

Cin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 170KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: Cin » 20 lis 2014, 12:47

najlepiej kupować z kompletna wiązkę, jeśli nie miałeś w pełnej elektryce. podłączyć i problem z głowy.
Posiadam blokady do: 4.2 MPI łancuch : BAT, BAS, BBK jak by ktoś potrzebował.

Awatar użytkownika
pudzians47
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pudzians47 » 20 lis 2014, 13:22

Cin pisze:najlepiej kupować z kompletna wiązkę, jeśli nie miałeś w pełnej elektryce. podłączyć i problem z głowy.
czyli ... jak kupować fotele to spytać czy jest do niego wiążka elektryczna i sorki może to głupie pytanie ale jak to wygląda?

nokti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: nokti » 20 lis 2014, 20:37

pudzians47, żaden problem,przekładałem recaro wszystko p&p.Podpinasz kostke grzanych dup,sterowania fotelem ,air bag.Nie podpinasz małej czarnej kostki od podświetlania nóg z tyłu (w recaro nie ma lampek).

Cin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 170KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: Cin » 20 lis 2014, 21:52

Jak masz wcześniej pełna elektryka to nie ma problemu, problem jest jak czegoś nie miałeś
Posiadam blokady do: 4.2 MPI łancuch : BAT, BAS, BBK jak by ktoś potrzebował.

nokti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: nokti » 20 lis 2014, 21:59

Cin, u mnie nie było pełnej,jedna wajcha+lędzwie.Wszystkie funkcje działają.

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 21 lis 2014, 00:19

nokti, U mnie wiązki są przygotowane pod komplet... inna sprawa że do grzania dupki będziesz musiał dodać bezpiecznik + przerobić lekko instalkę + climatronik z pokrętłami :)

Tak poza tym, jeśli chodzi o samo przesuwanie, podnoszenie itd. nie powinno być żadnych problemów.

Awatar użytkownika
pudzians47
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pudzians47 » 21 lis 2014, 11:00

nokti pisze:Cin, u mnie nie było pełnej,jedna wajcha+lędzwie.Wszystkie funkcje działają.
ja mam dokładnie tak samo.A z podgrzewaniem pupy nie ma problemu?

[ Dodano: 2014-11-21, 11:00 ]
mrporpoise pisze:nokti, U mnie wiązki są przygotowane pod komplet... inna sprawa że do grzania dupki będziesz musiał dodać bezpiecznik + przerobić lekko instalkę + climatronik z pokrętłami :)

Tak poza tym, jeśli chodzi o samo przesuwanie, podnoszenie itd. nie powinno być żadnych problemów.
Nie kumam co trza dodać :( moim zdaniem jak mam wyprowadzenie a raczej teraz mam podgrzewanie to jak recaro są podgrzewane to wszystko powinno normalnie działać takie moje zdanie ale... bardziej się bałem że jak kupie fotele recaro to nie będą działały bo ja mam u siebie tylko elekt.lędzwia i góra dół (pewnie standard) a chodzi mi że jak podłącze czy pełna elektryka będzie działać.

nokti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: nokti » 21 lis 2014, 19:46

pudzians47, to masz teraz fotele jak ja miałem,kupuj,recaro super sprawa <okok>

Awatar użytkownika
pudzians47
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pudzians47 » 23 lis 2014, 14:24

nokti pisze:pudzians47, to masz teraz fotele jak ja miałem,kupuj,recaro super sprawa <okok>
dzieki wiem że są piękne i dlatego chce zmienić.Słuchaj jak możesz wrzuć fotkę jak to u ciebie wygląda <radocha>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja