[All] Ochrona komponentu
[All] Ochrona komponentu
Bardzo proszę szanowne grono o wytłumaczenie jeżeli to możliwe, co oznacza
"ochrona komponentu " w naszych audiczkach.
"ochrona komponentu " w naszych audiczkach.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2011, 14:05 przez Bolekru, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Wg. mojej wiedzy " ochrona komponentu " sa to kodowania sterowników które może zmieniać tylko i wyłącznie ASO Audi .
Pomogłem
A6 C6 brak wspomagania silnik 2.4

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Ochrona komponentu to takie coś zaszyte w elektronice części urządzeń w audi co sprawia, że po wetknięciu ich w auto o innym VIN niż to z którego pochodzą - przestają działać w całości, lub w części... 
Droga najprostsza uruchomienia owego urządzenia polega na podjechaniu do aso, gdzie auto podpinają pod kompa, a komp do netu. Komp netem łączy się z taką bazą o tajemniczej (dosłownie i w przenośni
) nazwie GEKO.
No i to GEKO mówi czy dana część legitymująca się określonym VIN nie jest czasem z auta kradzionego, lub w całości skasowanego (wypłata przez ubezpieczalnie całości wartości po szkodzie całowitej). W drugim przypadku komp nie uruchomi części. A w pierwszym dodatkowo mamy murowaną wizytę policji w domku
ot, i "component protection" 8-)

Droga najprostsza uruchomienia owego urządzenia polega na podjechaniu do aso, gdzie auto podpinają pod kompa, a komp do netu. Komp netem łączy się z taką bazą o tajemniczej (dosłownie i w przenośni

No i to GEKO mówi czy dana część legitymująca się określonym VIN nie jest czasem z auta kradzionego, lub w całości skasowanego (wypłata przez ubezpieczalnie całości wartości po szkodzie całowitej). W drugim przypadku komp nie uruchomi części. A w pierwszym dodatkowo mamy murowaną wizytę policji w domku

ot, i "component protection" 8-)
Wykonane mody
:
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak

C6:
- lustreko fotochrom
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
Dzięki za odpowiedzi, no ale Tomek, jeżeli jest jakaś informacja w elektronice (pewnie w jakiejś eeprom), to nasi fachowcy nie mogą się do tego dostać ? tylko ASO? (przecież mamy programatory do przeróżnych układów łącznie do szyfrowanych itd... itp...), cóż to za kody, które mogą odczytać tylko w ASO , cóż to za kompy oni mają , jakimi intrfejsami dysponują,
a tak mnie to trochę zaczęło interesowć, po przeczytaniu posta naszego klubowicza odnośnie wymiany manetki od wycieraczek i komputerków.
Mam jeszcze jedno pytanko gdzie jest ta informacja w etce czy w elsie odnośnie komponentu, że jest "ochrona"
a tak mnie to trochę zaczęło interesowć, po przeczytaniu posta naszego klubowicza odnośnie wymiany manetki od wycieraczek i komputerków.
Mam jeszcze jedno pytanko gdzie jest ta informacja w etce czy w elsie odnośnie komponentu, że jest "ochrona"
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
:lol: no tak...
wiesz, ja kiedyś wiedząc dokładnie która kość podlega wymianie w danym elemencie wziąłem willema, dwie takie kości z różnych modułów, hex-comparisona (tak nakazywał rozsądek), kubek kawy i siadłem do tego wieczorem z przeświadczeniem stuprocentowej wygranej za kilka minut.
Nad ranem kładłem się spać z bolącą głową i czerwonym gałami
Niestety nie ma tam nigdzie zdekodowanego VINu, ani jego fragmentu, ani pojedynczych miejsc różnicy o długości wpisu przypominającym chociaż VIN.
A jak wiadomo - system w elementach to QNX Tornado... z setką fachowców od niego w Polsce... 8-) (tak na serio jest ich podobno dwóch , ale poza branżą samochodową...)
dlatego mówią ludzie że trudno z tą ochroną i najłatwiej w serwisie
ale dokładnie tak jak mówisz - nie ma rzeczy nie do zrobienia. :lol:
wiesz, ja kiedyś wiedząc dokładnie która kość podlega wymianie w danym elemencie wziąłem willema, dwie takie kości z różnych modułów, hex-comparisona (tak nakazywał rozsądek), kubek kawy i siadłem do tego wieczorem z przeświadczeniem stuprocentowej wygranej za kilka minut.
Nad ranem kładłem się spać z bolącą głową i czerwonym gałami

Niestety nie ma tam nigdzie zdekodowanego VINu, ani jego fragmentu, ani pojedynczych miejsc różnicy o długości wpisu przypominającym chociaż VIN.
A jak wiadomo - system w elementach to QNX Tornado... z setką fachowców od niego w Polsce... 8-) (tak na serio jest ich podobno dwóch , ale poza branżą samochodową...)
dlatego mówią ludzie że trudno z tą ochroną i najłatwiej w serwisie

ale dokładnie tak jak mówisz - nie ma rzeczy nie do zrobienia. :lol:
Wykonane mody
:
C6:
- lustreko fotochrom
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania