Audi A6 / A7 Klub Polska Strona Główna




PRZYPOMNIJ HASLO

 


 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat na forum A6 / A7, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Opony i felgi Audi A6 motostacja.pl w a6klub.pl OC/AC OC/AC sklep z częściami samochodowymi forum audi a6 Tarcze, hamulce forum audi a6
Felgi Audi A6
Części
samochodowe
SklepOpon.com
opony i felgi
Kup OC/AC
Express Parts
Przepływomierz
powietrza
Układ hamulcowy Sprawdzenie VIN

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu


Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie działa jak chce
Autor Wiadomość
KB90 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Rok: 2006
Skrzynia: DSG
Imię: Krystian
Dołączył: 12 Gru 2016
Posty: 2
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-12-21, 22:11   Ogrzewanie działa jak chce

Witam, mój problem dotyczy problemów z ogrzewaniem w C6 Avant. Otóż, na postoju, gdy auto pracuje na biegu jałowym, przy temp. roboczej silnika auto zaczyna grzać i to tak jak powinno, jednak temp. silnika zaczyna spadać do ok. 70 stopni. Jeśli jednak ruszę to z nawiewów zaczyna lecieć zimne powietrze, bez względu na to jak ustawię nawiew, temp itd. leci zimne powietrze, słychać, że coś się dzieje, ale raz leci lodowate powietrze, innym razem klatki wentylacyjne są ciepłe, jednak ciepło się z nich nie wydostaje, kompletnie nie dmucha, choć słychać pracę, natomiast podczas jazdy temp. silnika trzyma 90 stopni. Z tego co zaobserwowałem podczas żwawszej jazdy i wyższych obrotach trochę cieplej się robi, ale nie dmucha tak jak powinno, praktycznie ledwo chucha. Termostat został wymieniony uprzedzając już ewentualne pytania. Nie mam już pomysłu jaka może być przyczyna. Jest to uciążliwe zwłaszcza w taką aurę jaką mamy za oknem.

Pozdrawiam i liczę na pomoc
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
mat1324 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Rok: 2011
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Mateusz
Pomógł: 582 razy
Wiek: 26
Dołączył: 23 Sty 2013
Posty: 10619
Skąd: Nowy Tomyśl
Wysłany: 2018-12-21, 22:15   

Warto byłoby wyczyścić nagrzewnicę.
 
 
KB90 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Rok: 2006
Skrzynia: DSG
Imię: Krystian
Dołączył: 12 Gru 2016
Posty: 2
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-12-21, 22:30   

mat1324 napisał/a:
Warto byłoby wyczyścić nagrzewnicę.


Spróbuję to zrobić jutro jeśli znajdę chwilę.
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
macyy 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Maciek
Dołączył: 05 Cze 2015
Posty: 28
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-12-27, 20:49   

U mnie czyszczenie nic nie dało. Sprawdź czy nie masz błędów na dodatkową pompę płynu. To jest ta z tymi słynnymi cylinderkami, które się czyści. Ja miałem błąd, wymieniłem całą pompkę na nową, nic to nie dało, błąd pozostał. Nagrzewnica czyszczona, też nic nie dało.
 
 
Frezer1987 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Rok: 2006
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Michał
Dołączył: 23 Wrz 2017
Posty: 8
Skąd: Łomża
Wysłany: 2019-01-17, 22:44   

Hej.

Miałem podobnie z tą różnicą że na wolnych obrotach nie grzała. pompka raz chodziła raz nie. rozbierałem te zaworki przy pompce i nic - tyle że dowiedziałem się na jakiej zasadzie działają. odpowietrzałem układ i wyciekło mi trochę płynu. dolałem i okazało się że jest ok.
zaznaczam ze stan płynu na początku był pomiędzy min a max w 3/4 stanu. nalałem płynu około 1cm nad max(aby lepiej było odpowietrzyć) i zaczęło wszystko działać. pompka pracowała bez przerw, ogrzewanie parzyło w rece.

Może spróbuj odpowietrzyć i dolać płynu. banał ale ja się naciąłem i robiłem około 4h na mrozie.

mam nadzieje ze coś pomogłem.
 
 
magnat64 


Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Rok: 2007
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Mateusz
Dołączył: 22 Gru 2016
Posty: 4
Skąd: Kato
Wysłany: 2019-02-16, 09:19   

Czołem. Widze ze temat dość świezy wiec sie pod niego podepne. U mnie problem wyglada podobnie, z tym ze ciepłe powietrze leci tylko w momencie kiedy jade dośc szybko, ale jak tylko zwolnie czy zatrzymam sie momentalnie sie traci cieple powietrze i wieje ciagle zimnym, bez znaczenie czy jest ustawione na danej temp. i mocy nawiewu czy na HIGH. Termostat wymienilem ale dalej nic ;/ Bede wdzieczny za kazda pomoc i rade.
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
mat1324 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Rok: 2011
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Mateusz
Pomógł: 582 razy
Wiek: 26
Dołączył: 23 Sty 2013
Posty: 10619
Skąd: Nowy Tomyśl
Wysłany: 2019-02-16, 09:50   

Nagrzewnicę czyściłeś?
 
 
magnat64 


Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Rok: 2007
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Mateusz
Dołączył: 22 Gru 2016
Posty: 4
Skąd: Kato
Wysłany: 2019-02-19, 12:11   

Nie czyscilem jeszcze. Czytalem pare tematow o tych zaworkach, sprwwdze jeszcze ten temat i jak nic to nie da bede walczyl z nagrzewnica.
 
 
Frezer1987 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Rok: 2006
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Michał
Dołączył: 23 Wrz 2017
Posty: 8
Skąd: Łomża
Wysłany: 2019-02-21, 06:31   

zaworki odcinają tylko dopływ ciepłego płynu do nagrzewnicy. to nie one są problemem.
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
michal_sk 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Rok: 2008
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Michał
Dołączył: 18 Kwi 2017
Posty: 36
Skąd: JC
Wysłany: 2019-09-27, 09:17   

Podłącze się do tematu :)
Ostatnio zrobiło się chłodniej na zewnątrz i chciałem dogrzać się nieco, ale okazało się, że mimo ustawienia temperatury na HI nadal leci zimne powietrze.
Silnik trzyma równo 90 st., pompka działa, wyczyściłem profilaktycznie cylinderki i nic to nie zmieniło.
Co ciekawe na postoju przy wyłączonym silniku, WEBASTO grzeje normalnie i wieje tropikami, dlatego wykluczam zapchaną nagrzewnice.
A jak uruchomię silnik to znowu stopniowo wieje chłodem (temp. silnika po 90 st.).
Na sterowniku brak błędów.

Dysponuje ktoś schematem połączeń układu chłodzenia do tego 3.0 TDI ?
Skąd jest zasilana nagrzewnica, czy zawór przy Webasto może odcinać dopływ płynu z silnika do nagrzewnicy ?
 
 
Nachbar 



Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Dołączył: 20 Paź 2009
Posty: 35
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-09, 13:55   

Witam,
zima idzie a i u mnie takie coś podobnego się pojawiło - nic tylko otworzyć lodziarnię z auta bo nie ma możliwości aby lody się roztopiły....:-)
Czy ktoś już dotarł do choć jednej przyczyny dlaczego leci wyłącznie zimne powietrze?...
_________________
Audi A6 Avant S-line
 
 
michal_sk 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Rok: 2008
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Michał
Dołączył: 18 Kwi 2017
Posty: 36
Skąd: JC
Wysłany: 2019-10-09, 20:34   

Nachbar napisał/a:
Witam,
zima idzie a i u mnie takie coś podobnego się pojawiło - nic tylko otworzyć lodziarnię z auta bo nie ma możliwości aby lody się roztopiły....:-)
Czy ktoś już dotarł do choć jednej przyczyny dlaczego leci wyłącznie zimne powietrze?...

Ja w weekend zrzucam płyn i będę sprawdzał drożność układu.
U mnie to wygląda tak jakby kompletnie nie docierał ciepły płyn z silnika, bo grzeje tylko na obiegu z webasto.
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: