[A6 C5 2.5tdi] wytarty srodek opony
[A6 C5 2.5tdi] wytarty srodek opony
Panowie ,koledze w swojej A6 wytarl sie srodek opony (kolo przod od pasazera) Jest to bardzo dziwne poniewaz inne kola scieraja sie rownomiernie ,a tylko ta opona jest wytarta na srodku.
Co moze byc tego przyczyna?
Dodam ze kola sa wywazone maja prawidlowe cisnienie itd
Co moze byc tego przyczyna?
Dodam ze kola sa wywazone maja prawidlowe cisnienie itd
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- marcinos82
- Forum Audi A6 / A7
Ciśnienie iczywiście na pierwsze spostrzezenie jak najbardziej prawdopodobne, ale patrzac na opis jest to koło prawe najbardziej narazone na wszelakie nierówności i inne tego typu podobne, wiec jak to bywa w praktyce najszybciej zuzywają sie prawe amortyzatory tzn stounkowo prozentowo mają wieksze zuzycie od amortyzatora lewego, to nadmierne zuzycie opony moze byc efektem tzw ząbkowania czy skoku amortyzatora, kolega miał coś takiego u siebie w pasacie gdzie po załozeniu funkiel nowych opon i po przejechaniu ok 10 tyś musiał udać sie po nowy komplecik na przód. Oczywiście jest to tylko moja sugestia w tej sprawie, moze jest ze sie myle :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 07 lis 2009, 20:04 przez marcinos82, łącznie zmieniany 1 raz.
nie bardzo się z tym zgodzę. wydaje mi się że jest na odwrót, ponieważ każdy kierujący siedząc po lewej stronie jest w stanie ominąć lewym kołem dół albo nierówność natomiast prawą stroną ominąć to już potrzeba wyczucia samochodu i nie zawsze się uda dlatego moim zdaniem prawa strona jest bardziej narażona na szybsze zużycie.marcinos82 pisze:Ciśnienie iczywiście na pierwsze spostrzezenie jak najbardziej prawdopodobne, ale patrzac na opis jest to koło lewe najbardziej narazone na wszelakie nierówności i inne tego typu podobne

Lepiej mieć Parkinsona i ... trochę wylać
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !
- marcinos82
- Forum Audi A6 / A7
- marcinos82
- Forum Audi A6 / A7