Przekopałem forum odnośnie odpowiedzi na moje pytania, zaglądałem nawet na AKP ale w dalszym ciągu nie mogę sobie poradzić. Kupiłem zegary z A6 (bez kompa, zwykłe z digitalem) i po montażu niby wszystko jest ok, ale są 2 problemy:
1. Standardowo świeci ABS, korzystając z tego co znalazłem na AKP do 19 pinu czerwonej wtyczki wpiąłem się masą, efekt jest taki, że po włączeniu świateł przepala się natychmiastowo bezpiecznik nr. 7 między innymi gaśnie całe podświetlanie deski. Próbowałem 3 razy, za każdym razem to samo, po odłaczeniu tej masy, sytuacja wróciła do normy. Co nie tak? Kolega GP Jumbo z tego co czytałem podłaczał tak u siebie i u niego się to spisywało, jakieś pomysły na rozwiązanie?
Cytat z AKP:
Poniżej fotka wtyki z opisem, gdzie wpinałem się masą.koleo także walcze teraz w tym temacie. Sygnał ABS zrobiłem tak.
Do wtyczki czerwonej wchodzącej do licznika w pin nr: 19 ( u mnie jest pusty ,) Dodałem kabelek który podłączyłem Pod masę .Kontrolka Abs już się nie świeci oraz zniknął ten wykrzyknik.
Abs oczywiście dziala .Kontrolka zapala się po włączeniu zapłonu i po odpaleniu auta gaśnie i jest spoko
2. Dziwna sytuacja jest także ze wskaźnikiem temp. kiedy auto jest zimne (całkiem) zaraz po odpaleniu pokazuje jakieś 40-50oC po minucie pracy na biegu jałowym wskaźnik leci na 110oC i powoli opada do 90oC (ok. 2 minut, silnik w dalszym ciągu pracuje na biegu jałowym) później już niezależnie od temp. silnika cały czas wskazuje 90oC. Gdzie szukać przyczyny? Sam wskaźnik temp. został podmieniony na inny bez rezultatu, paliwo pokazuje dobrze (dotankowywałem aby to sprawdzić) więc stabilizator napięcia można wykluczyć. Czy 100/A6 miały inny czujnik temp.? Skąd zegary biorą sygnał temperatury silnika, z czujnika czy z ECU? Na ori zegarze temp. działała normalnie (na biegu jałowym w takie temp. jak teraz do prawidłowej temperatury grzeje sie baaaardzo długo więc niemożliwe, żeby na tych zegarach tak szybko wskazywał 90.
Mam silnik 2.5 TDI AAT 92r. Będe niezmiernie wdzięczny za podpowiedzi co dalej.