Witam,
Koledzy mam problem z zacinającą się klimatyzacją i jak czytałem w archiwalnych tematach problem leży po stronie zimnych lutów w sterowniku klimatyzacji. Dzisiaj wyjąłem sterownik, odpiąłem od niego czołowy panel i odłączyłem taśmę. Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem luty, które moim zdaniem są do przelutowania (te z tyłu gniazda na taśmę). Dobrze myślę?
Ok, przelutowałem powyższe luty i na razie wygląda, że jest ok. Ale mam jeszcze jedno pytanie... bo na kodach climatronica pokazuje mi następujące błędy:
06.3 Czujnik temperatury chłodzenia silnika, klimatyzacja czasem przerwa
08.3 Potencjometr silnika klapy regulacji temperatury, czasem przerwa
13.7 Klapa nogi/odszraniacz, czasem blokowana
15.5 Klapa powietrza, ciągła blokada (silnik jest zapętlony, próbować programowo usunąć blokadę)
Gdzieś wyczytałem na forum, że sterowanie silniczkami od klap może być spowodowane walniętymi tranzystorami w climatronicu. Warto do tego zajrzeć?
Gdyby nie było problemu to bym od razu to zrobił natomiast gdy wyjąłem cały sterownik to tam wszystko jest poklejone "gumą" i nie mam za bardzo pojęcia jak się do tego dostać. Jakieś pomysły?
Po pierwsze zrób vagiem adaptację (nastawy początkowe) będziesz widział w czterech okienkach nastawy czterech silników które starują klapami i temperaturą jeśli trzy z nich nie ruszą się w łącznie z tym od temperatury masz walnięty regulator napięcia w sterowniku klimatronika (koszt do 10 zł) można zastosować zwykły bodajże 9V) jeśli będzie inaczej sprawdź silniki też da się rozebrać składają się z silniczka jak w zabawkach dla dzieci, przekładni i potencjometru który pokazuje pozycję. Ja miałem walnięty w 100 regulator napięcia.
Dzięki kolego za info, bo już właśnie miałem oddawać autko do rozbiórki całej deski rozdzielczej, żeby się do silniczków dostać, a o vagu w sumie nie pomyślałem. Miałem ostatnio plan, żeby w końcu nauczyć się trochę posługiwać vagiem to teraz będzie mobilizacja
wymienialem silniczki nie trzeba calej dechy sciagac wystarczy schowek kierowcy i pasazera + caly tunel radia. Uzyskujemy wtedy maly dostep do silniczkow, sprawne rece i gotowe.
Witam. Ja miałem taki problem, że miałem nawiew tylko na szybę, gdy chciałem przełączyć na nogi lub przednie kratki to wyświetlacz wskazywał załączenie właściwej funkcji, ale nie było żadnej reakcji czyli dalej wiało na szybę. Rozebrałem deskę i dobrałem się do silniczków sterujących nawiewami, w środku były czyste i wyglądały ok, więc sprawdziłem je bezpośrednio do akumulatora i działały, więc nie była to wina silniczków. Zacząłem więc szukać używanego panelu climatronika, okazało się, że NUMERY PANELI CLIMATRONIKA różnią się literką, a literkę się dopasowuje do danego modelu auta. Wypróbowałem kilka paneli z różnymi literkami, wtedy różnie to działało, a raczej zawsze coś nie działało, ale zawsze coś innego.
Teraz mam inną literkę niż oryginalnie, ale wszystko działa. Także szybciej nagrzewa się wnętrze auta i wieje cieplejszym powietrzem, wszystkie klapy działają. Jednak ostatnio pojawił się problem - w czasie jazdy auto się nagrzało w kabinie ale nadal wiało bardzo ciepłym powietrzem, dopiero po jakimś czasie przełączało na chłodniejsze powietrze, a w kabinie już było gorąco. Teraz problem się powiększył, bo nie mogę włączyć zimnego powietrza tylko cały czas wieje ciepłym. Sprawdzę kody błędów climatronika może rzeczywiście przelutowanie pomoże.
Podczas mojej przygody z climatronikiem zauważyłem, że częstym problemem są śrubki trzymające panel czołowy - gwinty w otworach na śrubki się urywają i śrubki nie trzymają przez co delikatnie odchodzi panel (tego nie widać na oko, ale wtedy właśnie nie działają przyciski w okolicy tej śrubki tj. wciskamy przycisk a nie wyświetla się włączenie tej funkcji.
Jak widać możliwości jest wiele kiedy coś nie działa.
Pozdrawiam.