Audi A6 / A7 Klub Polska Strona Główna




PRZYPOMNIJ HASLO

 


 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat na forum A6 / A7, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Osłony Audi A6 OC/AC OC/AC warsztat Gdańsk forum audi a6 Tarcze, hamulce forum audi a6
Osłony
przeciwsłoneczne
Regeneracja
turbosprężarki
SklepOpon.com
opony i felgi
Kup OC/AC
AZet Auto Serwis
Naprawa
wgnieceń
Układ hamulcowy Sprawdzenie VIN

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu


Poprzedni temat «» Następny temat
[CNHA 2.0 190 KM] Gaśnie po odpaleniu 2.0 - 190 KM ?
Autor Wiadomość
ronnie77 


Model: A6 C7
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0 TDI 190KM
Napęd: FWD
Rok: 2014
Skrzynia: S-tronik
Kod silnika: CNHA
Imię: Michał
Wiek: 38
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 56
Skąd: Latchorzew
Wysłany: 2019-03-19, 16:10   [CNHA 2.0 190 KM] Gaśnie po odpaleniu 2.0 - 190 KM ?

Witam,

Nietypowy problem, bo raz na parę tygodni auto zgaśnie rano przy uruchomieniu. Gdy zgaśnie, odpali za 2-3 razem. Dzieje się tylko, jak jest zimne (garażowane cały czas). Musi stać min. 12 h. Wygąda to tak, jakby odpalił, obroty rosły do 1 tys i po 1 sekundzie silnik gaśnie.

Komputer nic nie pokazuje. W międzyczasie byłem w ASO na serwisie (duży przegląd z wszystkimi filtrami, także paliwa). ASO nie znalazło usterki.

Za chwilę wybieram się na kolejny serwis i chciałbym tę usterkę usunąć, ale nie wymieniając pół auta :) .

Rocznik 2014, przebieg 120 tys.km.

Jakieś pomysły od czego zacząć?

Pozdr
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
mat1324 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Rok: 2011
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Mateusz
Pomógł: 550 razy
Wiek: 26
Dołączył: 23 Sty 2013
Posty: 10155
Skąd: Nowy Tomyśl
Wysłany: 2019-03-19, 16:13   

Na pewno nie cofa się paliwo?
 
 
ronnie77 


Model: A6 C7
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0 TDI 190KM
Napęd: FWD
Rok: 2014
Skrzynia: S-tronik
Kod silnika: CNHA
Imię: Michał
Wiek: 38
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 56
Skąd: Latchorzew
Wysłany: 2019-03-20, 16:11   

To moja pierwsza myśl była. Wymieniłem filtry wszystkie i nic. Pomp paliwa i CR dla testów nie będę zmieniał. Może ewentualnie wymienić podkładki pod wtryskami, bo słyszałem, że mogą przepuszczać potwietrze. Dlatego pytam, czy miał ktoś podobne objawy.
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
mat1324 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Rok: 2011
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Mateusz
Pomógł: 550 razy
Wiek: 26
Dołączył: 23 Sty 2013
Posty: 10155
Skąd: Nowy Tomyśl
Wysłany: 2019-03-20, 20:12   

Podkładki nie będą przyczyną, bo niby z jakiej racji :) .
 
 
damos 



Model: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Rok: 2011
Skrzynia: S-tronik
Kod silnika: CGWB
Imię: Damos
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 1089
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-03-21, 11:23   

ronnie77 napisał/a:
To moja pierwsza myśl była. Wymieniłem filtry wszystkie i nic
Filtry nie zapobiegają cofaniu sie paliwa. Ich wymiana nic nie da, jeśli masz wadliwy zawór zwrotny.
_________________
Gregor10 stage 2: 450KM/548Nm
 
 
Bart_d 



Model: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0 TDI 150KM
Napęd: FWD
Rok: 2015
Skrzynia: S-tronik
Kod silnika: CSUD
Imię: Daniel
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 19 Cze 2009
Posty: 342
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2019-06-26, 11:15   

ronnie77 napisał/a:
Nietypowy problem, bo raz na parę tygodni auto zgaśnie rano przy uruchomieniu. Gdy zgaśnie, odpali za 2-3 razem. Dzieje się tylko, jak jest zimne (garażowane cały czas). Musi stać min. 12 h.


Witam
Mam dokładnie taki sam "sporadyczny" problem... ale problem.
Auto to A6 C7 2015 rok 2.0TDI Ultra
Gdy auto stoi nie odpalane powyżej 12-14 h, po odpaleniu zgaśnie i odpali się za kolejnym lub drugim razem. Przy takim zachowaniu błędów brak - co faktycznie mogłoby wskazywać np. na cofanie się paliwa.
Tylko gdzie może być jakiś zawór zwrotny lub przyczyna takiego zachowania?
_________________
Phantom Black Pearl A6 C6 / Oolong Grey Met A6 C7
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
ronnie77 


Model: A6 C7
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0 TDI 190KM
Napęd: FWD
Rok: 2014
Skrzynia: S-tronik
Kod silnika: CNHA
Imię: Michał
Wiek: 38
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 56
Skąd: Latchorzew
Wysłany: 2019-07-09, 11:38   

Generalnie pojechałem do serwisu (nie ASO) i wymieniłem ponownie olej + komplet filtrów. Problem się trochę rozwiązał, bo nie pamiętam, czy auto zgasło mi od tamtej pory (przejechane ponad 5 tys km), Czasem rano po odpaleniu obroty zafalują przed chwilę, ale to wszystko.
Sprawdzone na komputerze parametry silnika, wstryski, zapłony itp. Wg kompa wszystko jest idealnie.

Problem częściowo się rozwiązał, ale co jest powodem tych kaprysów auta nie mam pojęcia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: