Audi A6 / A7 Klub Polska Strona Główna




PRZYPOMNIJ HASLO

 
 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat na forum A6 / A7, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Usuwanie filtrów DPF i układów AdBlue SCR OC/AC OC/AC warsztat Gdańsk forum audi a6 Tarcze, hamulce forum audi a6
Usuwanie
DPF i AdBlue
SklepOpon.com
opony i felgi
Kup OC/AC
werden.pl
moto market
AZet Auto Serwis
Naprawa
wgnieceń
Układ hamulcowy Sprawdzenie VIN

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu


Poprzedni temat «» Następny temat
[CLAB 3.0 204 KM] Grzechotanie po odpaleniu
Autor Wiadomość
Jackr500 


Model: A6 C7
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI 204KM
Napęd: Quattro
Rok: 2013
Skrzynia: S-tronik
Kod silnika: CLAB
Imię: Jacek
Dołączył: 22 Kwi 2018
Posty: 2
Skąd: Cork
Wysłany: 2018-07-17, 22:41   [CLAB 3.0 204 KM] Grzechotanie po odpaleniu

Witam.Prosze o rade .Przebieg 70 tyś km .Po odpaleniu coś grzechocze przez max 2 sekundy tylko na zimnym silniku. Olej wymieniony miesiąc temu w serwisie Audi.Castrol 5W30. Wczesniej tego nie było.dodam że na 10 odpaleń dwa razy czasem trzy jest ok.Dzieki za info.pozdrawiam
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
carlos777 


Model: A6 C7
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: FWD
Rok: 2013
Skrzynia: S-tronik
Imię: Kristof
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Gru 2017
Posty: 333
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2018-07-18, 03:11   

70 tys w 5 lat dieslem to grzechotanie musi być od tego że więcej stał jak jeździł.
A na poważnie to aby sie pozbyć grzechotania, trzeba zrzucić skrzynię i wymienić osprzęt rozrządu.
_________________
Wcześniej
https://www.a6klub.pl/profiles/15569.htm
 
 
MaRsXzU 


Model: A6 C7
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI 204KM
Napęd: Quattro
Rok: 2012
Skrzynia: S-tronik
Kod silnika: CLAA
Imię: Kamil
Dołączył: 21 Lut 2018
Posty: 20
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-09-09, 19:51   

Może mi ktoś powiedzieć czy tu rozrząd jest do wymiany? Żadnego chrobotania, zgrzytania, stukania nie słyszę, jedyne co to głośniej chodzi (grzechocze?) po odpaleniu tak jak na filmie potem się wycisza. Bez znaczenia czy ciepły/zimny. Nigdy nie trwa to dłużej niż na filmie.


To u mnie:
https://drive.google.com/file/d/1rRZmTvEsczVFrWmj9ucc47PTGnIKm66c/view

Kiedyś jak się interesowałem tematem to mówiono, że jak nie trwa to dłużej niż sekudnę, dwie to jest w porządku, teraz to już tyle opinii i nie wiadomo, które to mają pokrycie w rzeczywistości.

np. w komentarzach pod tym filmem gość twierdzi, że napinacz jest hydrauliczny i musi zagrzechotać

https://www.youtube.com/watch?v=peGWY1OUyAU

tylko, że tutaj rozruchowi towarzyszy jakiś stuk.
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
danolek 



Model: A6 C7
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Rok: 2013
Skrzynia: Multitronic
Kod silnika: CGLC
Imię: Dan
Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 118
Skąd: Belgia
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2018-09-16, 09:05   

Czy w fabrycznie nowym aucie tez 'musi zagrzechotac"? Nie sluchaj idiotycznych komentarzy,jak cos grzechocze to tylko kwestia czasu az strzeli. Rozrzad do kontroli/naprawy.
 
 
leon0376 


Model: Inne
Nadwozie: Inne
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Imię: piotr
Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 130
Skąd: FR
Wysłany: 2018-09-16, 21:18   

Moze warto na początek zaryzykować olej lepszej jakości🤔 np. Valvoline albo Motul.
 
 
Flex 78 


Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Rok: 2005
Skrzynia: Manual
Kod silnika: BRE
Imię: Artur
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 31 Sty 2016
Posty: 118
Skąd: Sląskie
Wysłany: 2018-09-17, 18:56   Re: Grzechotanie po odpaleniu

Podobne terkotanie miałem jak uszkodzone było sprzegło kompresora klimy. Załącz klimę i zobacz czy przestanie. Jak przestanie to na bank sprzęgło kompresora. Bynajmniej u mnie to ono tak się tłukło.

https://www.youtube.com/watch?v=bTmb_C_-Rd0


Jackr500 napisał/a:
Witam.Prosze o rade .Przebieg 70 tyś km .Po odpaleniu coś grzechocze przez max 2 sekundy tylko na zimnym silniku. Olej wymieniony miesiąc temu w serwisie Audi.Castrol 5W30. Wczesniej tego nie było.dodam że na 10 odpaleń dwa razy czasem trzy jest ok.Dzieki za info.pozdrawiam
_________________
pozdro
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
Jackr500 


Model: A6 C7
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI 204KM
Napęd: Quattro
Rok: 2013
Skrzynia: S-tronik
Kod silnika: CLAB
Imię: Jacek
Dołączył: 22 Kwi 2018
Posty: 2
Skąd: Cork
Wysłany: 2018-09-21, 01:20   

hej.wymieniłem olej ponownie z castrola na Liqui Moly specyfikscja odpowiadajaca audi. bez zmian ,poza kasą :( .dzisiaj byłem w serwisie audi w Cork. kupa tłumaczenia itp.z domu do nich mam jakies 50 km .dojechałem auto rozgrzane ,wszystko ok,głowny mechanik nic nie słyszy.mówią zostaw auto do jutra po nocy sprawdzimy rzekł.ok powiedzialem.a do domu czym pksem.zaraz bedzie kierowca i cie odwiezie mówi . czekałem do 12 .nic sie nie dzieje ,ja zły,przyszła jakas pipka i powiedziala ze nie maja kierowcy i auta na zastepstwo w tym dniu i sugeruje nowy termin .wiec czekamy do 1 pazdziernika na spotkanie,bedzie zastepcze auto za 45 jurków plus 90 za diagnostyke .dam znac
 
 
artiee 


Model: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Rok: 2011
Skrzynia: S-tronik
Kod silnika: CDUC
Imię: Artur
Wiek: 35
Dołączył: 04 Kwi 2018
Posty: 5
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-09-24, 12:33   

Witam.
Podłącze się pod temat i liczę na Waszą pomoc. Mianowicie, u mnie sytuacja wygląda następująco. Absolutnie wcale nie słychać nic podczas odpalania, żadnych stuków czy rzężenia. Problem polega na tym, że nie ważne czy auto jest zimne i ciepłe, podczas "schodzenia" z obrotów np. z 2000 rpm. w okolicach od 1650 do prędkości biegu jałowego słychać bardzo delikatne rzegotanie ("jakby, ktoś delikatnie przejechał rowerowym łańcuchem po aluminiowej puszce"). Dzieje się tylko podczas tej wartości obrotów (w szczególności w granicach 1400 rpm.). Dźwięk ten jest również słyszalny w kabinie podczas jazdy (z prędkością obrotową silnika ok 1400 rpm.). Żadnych innych objawów nie stwierdzono. Olej MOTUL x-clean + 5W30, wcześniej Castrol 5W30 (w serwisie) - wymiana co ok 12 000/lub rok. Dodam że napinacze rozrządu były wymieniane w serwisie przy 99 tkm. Aktualny przebieg 153 tkm. Rocznik 2011. Z góry dzięki za pomoc.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: