Audi A6 / A7 Klub Polska Strona Główna




PRZYPOMNIJ HASLO

 
 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat na forum A6 / A7, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

OC/AC OC/AC warsztat Gdańsk forum audi a6 Tarcze, hamulce forum audi a6
SklepOpon.com
opony i felgi
Kup OC/AC
werden.pl
moto market
AZet Auto Serwis
Naprawa
wgnieceń
Układ hamulcowy Sprawdzenie VIN

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu


Poprzedni temat «» Następny temat
A6 C5 Problem z poziomowaniem lamp
Autor Wiadomość
jabczano 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Paweł
Wiek: 35
Dołączył: 25 Mar 2014
Posty: 23
Skąd: Gryfino
Wysłany: 2014-03-29, 10:32   

Witajcie, mam taki problem. Otóż od zakupu mojej wymarzonej niuni, wyświetla mi cały czas błąd świateł – mianowicie – światła i strzałeczka w górę i dół.
Jako że dopiero nabyłem kabel KKL podłączyłem się do kompa i wywaliło mi 2 następujące błędy:

1. 774 – czujnik poziomu pojazdy tylny lewy – 76 zwarcie do plusa
2. 776 – czujnik poziomu pojazdu przód lewy – g78 zwarcie do plusa błąd sporadyczny

Przewertowałem kilka tematów, o tym że te kostki mogą być zaśniedziałe itp. Przy zmianie kół wczoraj spryskałem owe wtyczki różnymi preparatami do styków itp. No i niestety błąd wyskoczył dziś ten sam.

Zaznaczam jeszcze, że jak odpalę samochód, i włączam światła to nie poziomuje mi ksenonów – nie ma tego charakterystycznego ruchu lamp.
Wg mnie przy lampach było coś grzebane i nie wiem czy lampy w ogóle posiadają silniczki.

Zaznaczam jeszcze, że na co dzień nie jeżdżę na ksenonach, ponieważ zamontowałem moduł do automatycznego zapalania się świateł drogowych z mocą 30%.
Dodatkowo byłem na stacji diagnostycznej i wysokość świecenia lamp została ustawiona kluczem – więc nie ma mowy o oślepianiu (sam tego nie znoszę), ponadto w aucie jest sportowe zawieszenie – twarde jak nie powiem co, i nawet przy dość sporym obciążeniu auto stoi bardzo sztywno.

Pytanie moje brzmi:

1. Czy istnieje może jakaś możliwość wylogowania tych czujników – żeby na wyświetlaczu nie palił się ten komunikat cały czas.

2. Jak można sprawdzić czy lampy mają silniczki, a jeśli mają to czy są one sprawne.

[ Dodano: 2014-03-29, 12:31 ]
aha, i próbowałem przed chwilą skasować błędy i zrobić adaptację. i tak.. błędy udało się skasować, ale adaptacji już nie udało się wykonać - w momencie jak chciałem wybrać

"Grupa "001"

[Idź!]

to wyskoczył błąd (group 001 not available) - poniżej zrzut...

co poradzicie koledzy ?? ?

[ Dodano: 2014-03-29, 12:45 ]
jeszcze się tak zastanawiam czy ja mam w ogóle silniczki w lapach... od początku jak auto kupiłem nigdy nie zaobserwowałem ich działania... powiedzcie proszę czy można wylogować w ogóle xenony / czujniki poziomowania itp. żeby ten pieprzony komunikat z deski zniknął ?? ??

[ Dodano: 2014-03-29, 16:53 ]
A więc tak:

1. silniczki działają, tylko dodatkowo wywaliło mi błąd 01539, który jak próbuję skasować to światła idą na dół, po czym słychać mały terkot i wracają na górę i błąd wyskakuje ponownie ten sam.

Oczywiście adaptacji nie jestem w stanie wykonać. Dodatkowo załączam zrzut ekranu jak kliknąłem "switch to basic settings" i wtedy wyświetliło jakieś parametry...
proszę o radę !

[ Dodano: 2014-03-29, 16:54 ]
A więc tak:

1. silniczki działają, tylko dodatkowo wywaliło mi błąd 01539, który jak próbuję skasować to światła idą na dół, po czym słychać mały terkot i wracają na górę i błąd wyskakuje ponownie ten sam.

Oczywiście adaptacji nie jestem w stanie wykonać. Dodatkowo załączam zrzut ekranu jak kliknąłem "switch to basic settings" i wtedy wyświetliło jakieś parametry...
proszę o radę !

bład.jpg
Plik ściągnięto 2340 raz(y) 59,19 KB

blad2.jpg
Plik ściągnięto 2357 raz(y) 60,9 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 2335 raz(y) 58,63 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 2337 raz(y) 58,63 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 2334 raz(y) 58,63 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 2347 raz(y) 88,41 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 2349 raz(y) 88,41 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 2347 raz(y) 88,41 KB

 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
metyoo 



Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.7T 250KM
Napęd: Quattro
Rok: 2002
Skrzynia: Manual
Kod silnika: ARE
Imię: Mateusz
Pomógł: 47 razy
Wiek: 35
Dołączył: 29 Kwi 2012
Posty: 1935
Skąd: Oleśnica
Wysłany: 2014-03-29, 17:22   

Przedział napięcia dla prawidłowo działającego czujnika poziomowania to 1,75-3,5V. Ty masz powyżej 4,4V,
Masz trzy opcje:
1. obniżenie zawieszenia ustawia ramię czujnika w pozycji, która uniemożliwia prawidłowe działanie, ale z tyłu byłoby podobnie, a jest w normie.
2. wadliwa wiązka/wtyczka
3. uwalony czujnik.
Jeśli nie rozwiążesz tego problemu fizycznie, będzie cały czas wyświetlało błąd na FISie.

PS. następnym razem zwróć proszę uwagę w jakim dziale zakładasz temat, bo posiadasz C5, a nie C6. <okok>
_________________
AUDI, VIDE, SILE

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
 
 
jabczano 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Paweł
Wiek: 35
Dołączył: 25 Mar 2014
Posty: 23
Skąd: Gryfino
Wysłany: 2014-03-29, 17:32   

rozumiem, wszystko prawdopodobnie przez uwalony czujnik. natomiast nadal nie wiem czy:
1. można jakoś wylogować te czujniki / xenony aby błąd zniknął
2. gdzie można ewentualnie kupić taki czujnik nowy - nie mówię tu o aso.
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
metyoo 



Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.7T 250KM
Napęd: Quattro
Rok: 2002
Skrzynia: Manual
Kod silnika: ARE
Imię: Mateusz
Pomógł: 47 razy
Wiek: 35
Dołączył: 29 Kwi 2012
Posty: 1935
Skąd: Oleśnica
Wysłany: 2014-03-29, 18:39   

Ja kupiłem na angielskim ebayu oryginał za 30 funtów, ale to był prawdziwy fuks. Ogólnie są zamienniki nie wiem ile kosztuje czujnik w ASO, ale z zamiennikami może być różnie.Od chińczyków dostaniesz zamiennik za ok. 40dolarów z przesyłką...
Poszukaj w necie, bo kiedyś trafiłem na rosyjskojęzyczną stronę, na której koleś zrobił foto story naprawy czujnika...
_________________
AUDI, VIDE, SILE

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
 
 
jabczano 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Paweł
Wiek: 35
Dołączył: 25 Mar 2014
Posty: 23
Skąd: Gryfino
Wysłany: 2014-03-30, 08:13   

dzięki za info ale nadal pozostaje pytanie / kwestia czy da radę w ogóle jakoś wylogować te czujniki/lampy żeby błąd zniknął ?? ?
 
 
metyoo 



Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.7T 250KM
Napęd: Quattro
Rok: 2002
Skrzynia: Manual
Kod silnika: ARE
Imię: Mateusz
Pomógł: 47 razy
Wiek: 35
Dołączył: 29 Kwi 2012
Posty: 1935
Skąd: Oleśnica
Wysłany: 2014-03-30, 08:16   

Wątpię i dobrze radzę-nie idź tą drogą!
W pierwszym poście piszesz o ustawieniu lamp, bo nie chcesz oślepiać ludzi, a w kolejnym chcesz wyłączyć poziomowanie? Błąd będzie wyświetlany dopóki nie usuniesz usterki. Jeśli wyświetla niski poziom oleju, albo paliwa to chciałbyś wyłączyć ostrzeżenie, czy uzupełniasz odpowiedni płyn?
Wiem, że komunikat jest denerwujący, ale gdyby to była błahostka, nie wyświetlane byłoby to na FIS, a to jest bezpośrednio związane z bezpieczeństwem.
Napisz do użytkownika Pisi, zapytaj o czujnik i nie kombinuj.
_________________
AUDI, VIDE, SILE

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
thebill 


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Rok: 2003
Skrzynia: Manual
Kod silnika: AVF
Imię: Maciek
Dołączył: 13 Paź 2018
Posty: 2
Skąd: Hajnówka
Wysłany: 2018-10-13, 12:29   Czujnik poziomowania świateł A6 C5 ksenon

Cześć,
odgrzewam temat bo nie znalazłem wszystkich informacji.
Mam problem z tylnym czujnikiem poziomowania - oczywiście błąd się wyświetla na desce.
Ramię i mocowanie do wahacza są wymienione bo stare były zatarte i pęknięte.
Po podłączeniu do kompa widniejące napięcia to: przód: 2,45V tył: 0,49V i niemożliwa jest adaptacja świateł.

Już wiem, bo ktoś napisał, że napięcia dla prawidłowo działającego czujnika poziomowania to 1,75-3,5V.

Czy w związku z tym możliwe jest, że ramię czujnika zostało obrócone wokół własnej osi i dlatego zmieniła się wartość? Czy jeśli odkręcę ramię od czujnika i obrócę o 360* to wartości mogą już być prawidłowe?

Na stronie ross-tech jest taka informacja: These sensors normally operate on a 0 to 5 Volt range and values at either extreme typically indicate a problem.

Chciałbym to jak najprędzej naprawić i chciałbym się upewnić, że problemem jest uszkodzony czujnik.

Serdecznie proszę o podpowiedź.
 
 
Rzeski_STG 


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 4.2 ARS 299KM
Napęd: FWD
Rok: 1999
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: ARS
Imię: Artur
Wiek: 30
Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 102
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2018-10-13, 18:36   

Obróć ramię i sprawdz jakie będą wartości, nic nie zepsujesz. Nie wiem jakie masz czujniki ale na jakimś forum jest fotonaprawa czujników z jasną klapką. Mnie też czeka naprawa poziomowania, ale u mnie jest bląd oby dwóch czujników zwarcie do masy, czyli raczej brak zasilania.

[ Dodano: 2018-10-14, 20:02 ]
Dziś zabrałem się za swoje czujniki poziomu, zasilanie dochodzi jakieś 6V, a na kablu sygnałowym jest 0.2V i tyle pokazuje VAG. Czy to możliwe żeby oby dwa czujniki były uszkodzone ??
 
 
mat1324 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Rok: 2011
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Mateusz
Pomógł: 456 razy
Wiek: 26
Dołączył: 23 Sty 2013
Posty: 8028
Skąd: Nowy Tomyśl
Wysłany: 2018-10-14, 19:33   

A dlaczego nie?
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
Rzeski_STG 


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 4.2 ARS 299KM
Napęd: FWD
Rok: 1999
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: ARS
Imię: Artur
Wiek: 30
Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 102
Skąd: Starogard Gdański
Wysłany: 2018-10-18, 21:34   

Rzeczywiście oby dwa były uszkodzone:) Teraz błąd czujników dało się skasować, ale został błąd headlights not adjusted, nie mogę zrobić adaptacji bo na kanale 001 w BS jest Error. Nie wiem o co chodzi. Kodowanie sterownika 00020, napięcie jednego czujnika to 4.53V, drugiego 1.86V. Czujniki założyłem w tej samej pozycji co były, chyba że ktoś szybciej źle je zamontował.
 
 
jacjo 


Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI 163KM
Napęd: FWD
Rok: 2003
Skrzynia: Manual
Kod silnika: BDG
Imię: Jacek
Wiek: 43
Dołączył: 30 Sie 2018
Posty: 1
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2018-10-19, 07:39   

Maksymalna różnica napięć na obydwu czujnikach ma być nie większa niż 0,6 V.
 
 
thebill 


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Rok: 2003
Skrzynia: Manual
Kod silnika: AVF
Imię: Maciek
Dołączył: 13 Paź 2018
Posty: 2
Skąd: Hajnówka
Wysłany: 2018-11-08, 21:19   

To co ja zauważyłem po batalii to to, że ramię czujnika skierowane w dół (mówię o tylnym) podaje napięcie 0,5V i rośnie obracając ramieniem w górę, a gdy jest w zenicie podaje 4,5V a idąc dalej w dół znów spada.

Czy byłby ktoś tak uprzejmy i wrzucił zdjęcia lub opisał jak mają być zamontowane prawidłowo te czujniki i ich ramiona, bo w internecie montaż jest różny, tak samo różnie skierowane są ich ramiona.
  
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
repek92 



Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI BAU 180KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Marcin
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 23 Lip 2013
Posty: 1915
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2018-11-08, 21:21   

pokaz jak sa u ciebie
_________________
Audi To Nie Marka - To Styl Zycia !
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: