Audi A6 Klub Polska Strona Główna




PRZYPOMNIJ HASLO

 


 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat na forum a6, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

OC/AC OC/AC pompa wspomagania ZF Led Toyota Avensis felgi audi a6 milionczesci warsztat Gdańsk Tarcze, hamulce forum audi a6
SklepOpon.com
opony i felgi
Kup OC/AC
Pompa oryginał
"ZF"
Maglownica
Sklepledowy.pl
Felgi aluminiowe
Części A6 C5
AZet Auto Serwis
Układ hamulcowy Sprawdzenie VIN

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu


Poprzedni temat «» Następny temat
Podwyższone spalanie paliwa podczas jazdy oraz na postoju
Autor Wiadomość
Elldarinn 


Model: A6 C7
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Rok: 2013
Skrzynia: S-tronik
Imię: Wojtek
Dołączył: 11 Sie 2017
Posty: 1
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2017-08-11, 20:07   Podwyższone spalanie paliwa podczas jazdy oraz na postoju

Dzień dobry wszystkim forumowiczom,

Jestem od niedawna posiadaczem Audi A6 C7 Avant 3.0TFSI (310KM) (przebieg ~109 tys.).
Po przejechaniu ok 2 tys. kilometrów zauważyłem że moje średnie spalanie w cyklu mieszanym wynosi 14-15l/100km. Dodam że mierzę te dane na pamięci krótkookresowej, przy rożnej długości trasach oraz różnego typu - generalnie cykl mieszany, bez zbytnio sportowej jazdy, raczej na spokojnie, a jakiekolwiek przyspieszanie gwałtowniejsze stanowią myślę jakieś 5% mojej jazdy.
Przy jeździe sportowej spalanie wynosi ok 16-18l/100km (mierzyłem osobno na pamięci krótkookresowej).
Z tego co zdążyłem zaobserwować z raportów innych użytkowników, jest to trochę więcej niż im wychodzi.

Oprócz tego zaobserwowałem także że podczas postoju przy wyłączonym systemie start-stop spalanie rośnie mniej więcej o 0,1 na sekundę. Czyli podczas takie przykładowego postoju na światłach potrafi wzrosnąć do 40l/100km. Bardzo mnie to niepokoi, tym bardziej że benzyna jednak schodzi dość szybko.

Chciałbym Was zapytać o opinię na ten temat. Czy sądzicie że coś jest nie tak? Jeśli tak to co?

Dodam jeszcze w roli ścisłości że posiadam opony 255/40 na flegach 19 cali. Samochód od spodu czysty i suchy, żadnych wycieków czegokolwiek, chodzi płynnie, choć czasem pod odpaleniu przy zimnym silniku dostaje trochę lekkich wibracji, tak że samochodem lekko wyczuwalnie zatrzęsie. W tym momencie z reguły lekko zadrży wskazówka obrotomierza. Jednak zdarza się to sporadycznie.


Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Wojtek
 
 
Dealer Audi A6 



Model: RS6 C5/C6
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 4.0 560KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004/2010
Skrzynia: Tiptronic
Posty: 4256
Skąd: Serwis
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: