Audi A6 Klub Polska Strona Główna




PRZYPOMNIJ HASLO

 


 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat na forum a6, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

części aut serwis maglownica audi a6 felgi audi a6 milionczesci Tarcze, hamulce forum audi a6 forum a6
gekoczesci.pl
MAK LPG
Maglownica Audi
Sklep alufelgi
Części A6 C5
AZ Auto Serwis
Układ hamulcowy Sprawdzenie VIN
Harry Auto Care

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu


Poprzedni temat «» Następny temat
[ AFN 1.9 110 KM] AFN nie odpala
Autor Wiadomość
Marcin12512 


Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 1.9TDI AFN 110KM
Napęd: FWD
Rok: 1998
Skrzynia: Manual
Imię: Marcin
Dołączył: 21 Gru 2016
Posty: 8
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2016-12-21, 12:16   [ AFN 1.9 110 KM] AFN nie odpala

Jestem tu nowy i mam takie pytanie? Po wymianie silnika nie che odpalić. Mam błedy 1237, 1269 lecz czujnik n109 i n108 sa dobre. Przekażniki sprawdzone. Nastawnik nie reaguje po przekreceniu kluczyka. Sprawdzane w drugim audi i tam wszystko gra. Proszę o pomoc.

Dodano: 2016-12-21, 16:16
Prosze pomocy, do świąt chciał bym mieć audi sprawne.
 
 
Warsztat Audi 

forum

Model: A6 C5
Podwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 4.0 560KM
Napęd: Quattro
Rok: 2003
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Sebastian
Wiek: 35
Dołączył: 20 luty 2012
Posty: 1256
Skąd: Mazowieckie
Daniel1555 


Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: FWD
Rok: 1999
Skrzynia: Manual
Kod silnika: AFB
Pomógł: 4 razy
Wiek: 24
Dołączył: 18 Paź 2011
Posty: 328
Skąd: Biecz
Wysłany: 2016-12-21, 21:13   

Jak przekładałeś silnik nie uszkodziłeś wiązki do silnika (pompy wtryskowej) ?Przeglądnij kabelki i kostki .
 
 
Marcin12512 


Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 1.9TDI AFN 110KM
Napęd: FWD
Rok: 1998
Skrzynia: Manual
Imię: Marcin
Dołączył: 21 Gru 2016
Posty: 8
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2016-12-21, 21:23   

Sprawdzałem wszystkie przewody całe.

[ Dodano: 2016-12-22, 22:09 ]
Wszystkie przewody sprawdzone< komputer był mieniany i nic nie pomaga prosze pomcy

[ Dodano: 2016-12-23, 18:46 ]
Po odpaleniu z plaka wyrzuca błąd czujnika położenia wału g28 brak sygnału. Obrotomierz nie działa i kontrolka od ciśnienia oleju miga. Czujnik zmieniany i dalej to samo. Obydwa sa dobre sprawdzane w drugiej audi.
 
 
Warsztat Audi 

forum

Model: A6 C5
Podwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 4.0 560KM
Napęd: Quattro
Rok: 2003
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Sebastian
Wiek: 35
Dołączył: 20 luty 2012
Posty: 1256
Skąd: Mazowieckie
legato_1987 


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: Quattro
Rok: 1998
Skrzynia: Manual
Kod silnika: AFB
Imię: Karol
Wiek: 29
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 12
Skąd: Wojkowice Kościelne
Wysłany: 2016-12-25, 15:24   

Może wsadziłeś silnik z innym oznaczeniem literowym.
Na giełdach często tylko przytakują. "panie czy to jest AFN . -Tak. a tak na prawdę może byś AUY. wystarczy że wiązki są inaczej ułożone w kostkach i ci nie odpali.
 
 
Marcin12512 


Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 1.9TDI AFN 110KM
Napęd: FWD
Rok: 1998
Skrzynia: Manual
Imię: Marcin
Dołączył: 21 Gru 2016
Posty: 8
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2016-12-25, 17:07   

Już zrobione instalacja była przełamana. Ciezko było znaleść.
Ale po odpaleniu cos szumi z okolic rozrzadu i nie wim co moze być? Rolki są dobre wymieniałem.
 
 
chris1987 



Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 1.9TDI 131KM
Napęd: FWD
Rok: 2002
Skrzynia: Manual
Kod silnika: AWX
Imię: Krzychu
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Sie 2011
Posty: 142
Skąd: Sz-N
Wysłany: 2016-12-25, 21:07   

Czujnik położenia walu na pewno jest z afn-a?
U kumpla robiliśmy przekładkę z avf 2002r na avg/afn. Czujnik przełożył z awx-a, bo wyglądał prawie tak samo. Jedynie wtyczka była inna. Niestety były problemy z odpalaniem, nie można było ustawić konta wtrysku. Na wykresie "tdi timing" pokazywało NIC, albo na chwile wartość wyskakiwała na 255, a za autem siwo :)
Obrotomierz tez nie działał. Zmieniliśmy kodowanie immo3 na immo 2 w liczniku i zaczął działać.
Kontrolka od świec mrugała, bo nie widział pedała hamulca. A nie widział bo sterownik nie obsługiwał esp po CANnie. Wymieniliśmy sterownik na nowszego typu z esp i canem po 2001r od AVG (121pin) kodowanie esp na nowo, test drogowy i zaczęło wszytko hulać ;)

nie zauważyłem ze problem rozwiązany ...

Blacha od osłony rozrządu się nie podgięła?
_________________
173KM/376NM
 
 
Warsztat Audi 

forum

Model: A6 C5
Podwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 4.0 560KM
Napęd: Quattro
Rok: 2003
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Sebastian
Wiek: 35
Dołączył: 20 luty 2012
Posty: 1256
Skąd: Mazowieckie
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: